Biztos, hogy a szemed az éhesebb?

Ahogy sokan akik kamerával dolgoznak, úgy én is hajlamos vagyok belefeledkezni a képi világba, hogy ügyeljek a helyes expozícióra, kompozícióra, fényekre, árnyékokra, fehéregyensúlyra, kockasebességre, záridőre, rekeszre, stb. Annak ellenére, hogy hangrögzítőt, vezeték nélküli mikrofont meg egyéb audió cuccokat használok valahogy a hangok rögzítésére, zörejezésre, atmoszférikus hangokra kevesebb idő vagy energia jut. Persze, jó lesz a végeredmény, de mindig van hova fejlődni.

Tudtad, hogy a videók, filmek által nyújtott élmény legalább 50%-a a hanghatásoknak köszönhető? Durva, mi?
Figyeld meg, hogy mennyivel előbb megy az agyadra egy visszhangos, recsegő, torz hangú youtube videó, mint egy jó hangminőségű aminek kevésbé patent a képe.

A nagy hollywoodi produkciók mögött rengeteg munka van, ezt tudjuk mind, de nem biztos, hogy belegondolunk abba, hogy igaz ez a hangra is.
Az effektek kiválasztása, alkalmazása, rétegzése és ezeknek a keverése a sound designer és sound mixer feladata. Sok belefektetett munka kell ahhoz, hogy át tudjuk érezni a filmet. Persze mindez úgy történik, hogy számunkra észrevehetetlen dehát sajnos a stúdiók elkényeztettek minket az évtizedek során, úgyhogy nekünk az egész olyan természetes , mint a következő falat a nachosból.
Viszont nagyon hiányozna ha nem lenne. Pont, mint a nachos.

Az alábbi videóban a Ford v. Ferrari (Az aszfalt királyai) sound design-jába, mixelésébe nyerünk betekintést. A két úriember elmondja, hogy mit is csinálnak ők, hogy a füleink jóllakjanak.

Nagyjából a világ összes effektjével rendelkeznek, de ha így sem találják meg pont azt a hangot amit használni szeretnének, vagy mindenképp egyedi zörejek felé billen a kreatív mérleg nyelve akkor jönnek a képbe az ún. Foley művészek. Na ez egy másfajta zsenialitás amit érdemes egyszer megnézni. Sokkal többször vagyunk átverve filmnézés közben, mint hinnénk.
És mégis működik, vagy talán pont ettől.

Úgy fest tehát, hogy bizony a fülünk a falkavezér. Amíg ő nem lakik jól addig a szemünk sem ehet jóízűen.